De Charles Boucher beurs is een beurs die de EHAV uitreikt om maatschappelijke projecten te ondersteunen.

Geldbeurs voor maatschappelijke studenteninitiatieven

Volg jij een gezondheidszorg-gerelateerde studie en heb jij een mooi idee voor een maatschappelijk project? Wie weet kunnen wij helpen jouw plannen waar te maken! Meld jouw idee aan voor de Charles Boucher Beurs en mogelijk kom jij in aanmerking voor een beurs tot €7500,- om jouw initiatief te realiseren.

De Charles Boucher Beurs is een jaarlijkse geldbeurs van maximaal €7500,- bedoeld voor maatschappelijke initiatieven van studenten in de gezondheidssector (zoals geneeskunde, verloskunde, verpleegkunde of klinische technologie). Dit kan van alles zijn, van projecten van een paar dagen tot projecten van twee jaar, in je eentje of met een groep, in Rotterdam of daarbuiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van voorlichting op basisscholen, een wekelijkse voorleesmiddag voor kinderen met een taalachterstand, koken met ouderen of het uitdelen van kerstpakketten aan dak- en thuislozen. Alles mag, zolang het maatschappelijke waarde heeft!

De beurs wordt uitgereikt door de Erasmus Honours Alumni Vereniging (EHAV) in samenwerking met de studentenorganisatie Geneeskundestudenten In De Samenleving (GIDS) en het Erasmus Trustfonds. De EHAV financiert de beurs middels de jaarlijkse verkoop van ‘integratiebundels’. Studenten van de Erasmus MC Querido-Honours Class schrijven deze bundels ieder jaar op vrijwillige basis om medestudenten te helpen voorbereiden voor de jaarlijkse ‘integratietentamens’. De EHAV en GIDS organiseren gezamenlijk de toekenning van de beurs, en het Erasmus Trustfonds faciliteert de uitkering van de beurs.

De naam van de beurs komt van prof. dr. Charles Boucher. Hij was tot zijn overlijden in 2021 coördinator van het Querido-Honours College en stond daarmee aan de basis van de oprichting van zowel GIDS als de EHAV. Als onderzoeker en docent was hij voor ons een grote inspiratiebron om maatschappelijk betrokken te zijn en kansen te creëren voor zowel jezelf als voor anderen. Charles was ervan overtuigd dat alles mogelijk is als je je eigen weg kiest en ‘het gewoon gaat doen’, en dat je altijd moet nadenken over hoe je als (toekomstig) arts kunt bijdragen aan de maatschappij. Als eerbetoon willen EHAV en GIDS in zijn naam studenten helpen hun horizon te verbreden en tegelijkertijd hun steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Hoe vraag je de beurs aan voor jouw eigen project?

Wij nodigen je uit een beursaanvraag in te dienen voor jouw maatschappelijke project of idee. Vermeld in jouw aanvraag:

 • De naam van je project
 • De naam van de aanvrager(s), de contactpersoon en de financieel eindverantwoordelijke
 • Een korte omschrijving van je project: wat voor project heb je voor ogen?
 • Een kort plan van aanpak: welke stappen moeten er gezet worden?
 • Het beoogde doel van het project: wat hoop je te bereiken?
 • Persoonlijke motivatie: waar komt het plan vandaan?

Projectaanvragen worden beoordeeld door Sierat Khan (bestuurslid EHAV), Miles Dijkstra (bestuurslid EHAV) en een bestuurslid van GIDS. Bij beoordeling van jouw aanvraag letten wij op onderstaande punten:

 • Er moet een concreet voorstel voor een project met een looptijd van maximaal 2 jaar zijn.
  • Een aanvraag voor verlenging nadien is mogelijk
  • Een kortdurend project of eenmalig evenement is ook mogelijk
 • De maatschappelijke relevantie moet helder zijn.
 • Het bedrag mag worden besteed aan directe projectkosten zoals materialen, huur van ruimte en onkostenvergoeding (bijv. vervoerskosten).
 • Een projectaanvraag mag met meerdere personen worden gedaan, maar er moet één duidelijke contactpersoon en financieel eindverantwoordelijke worden aangewezen.

Dien je aanvraag vóór september 2023 in via dit formulier.

Wat gebeurt er nadat je je aanmeldt?

We beoordelen alle ingezonden projectaanvragen op originaliteit en relevantie. Eventueel vragen we je jouw plan verder toe te lichten in een oriënterend gesprek. Als we potentie zien in jouw initiatief, zullen we vervolgens vragen een gedetailleerder plan van aanpak, een planning en een begroting op te stellen. In een (volgend) gesprek zullen we jouw project verder bespreken en bekijken of het haalbaar is en inderdaad toegevoegde waarde heeft. Mocht je hulp nodig hebben bij de opzet en/of uitvoering van jouw project, dan kan je mogelijk vanuit GIDS ondersteuning krijgen. Benoem dit vooral in jouw aanvraag, dan zullen we kijken wat er mogelijk is.

Dus heb jij een mooi idee voor een nieuw project en heb jij een oplossing voor een (onderbelicht) maatschappelijk probleem? Aarzel dan niet en meld je aan voor de Charles Boucher Beurs! Aanmelden voor de Charles Boucher Beurs 2023 is vanaf medio mei 2023 mogelijk. Dan zal op deze pagina een aanmeldlink worden geplaatst.

De projecten die wij in 2022 financieel ondersteund hebben zijn onder de subkop ‘Winnaars 2022’ terug te vinden.

Heb je vragen of opmerkingen over de beurs? Benader ons gerust via charlesboucherbeurs@emc-ehav.nl. Of wil je meer lezen over GIDS? Zie dan www.gidsbureau.nl